Vliezen gebroken

Je kindje komt eraan!

Opeens voelt het warm en nat tussen je benen… je vliezen zijn gebroken! Dit zou een teken kunnen zijn dat de bevalling binnenkort begint.

De vliezen en het vruchtwater bieden je baby bescherming tegen invloeden van buitenaf tijdens de zwangerschap. Als je vliezen nog niet gebroken zijn tijdens de bevalling, helpen ze je baarmoedermond open te gaan. Een op de tien vrouwen heeft eerst gebroken vliezen voor de weeën beginnen. Als de vliezen gebroken zijn, is er een open verbinding tussen je baby en de buitenwereld.

Als je vliezen gebroken zijn, is het verstandig om onderstaande punten in de gaten te houden.

Je bent minder dan 37 weken zwanger

Als je minder dan 37 weken zwanger bent en je vliezen gebroken zijn, is het verstandig om direct naar ons te bellen. Het is nog te vroeg voor je kindje om geboren te worden. Vanwege de extra risico’s die een vroeggeboorte met zich meebrengt, word je naar het ziekenhuis verwezen.

De kleur van het vruchtwater

Vruchtwater is in de meeste gevallen helder of lichtroze van kleur en soms drijven er wat witte vlokjes in. Als een baby in het vruchtwater poept, verandert de kleur. We noemen dit meconium houdend vruchtwater. Baby’s poepen in het vruchtwater als hun darmen rijp zijn, maar soms ook omdat ze stress ervaren in de baarmoeder. Omdat we dit verschil niet kunnen zien, is het verstandig om tijdens de bevalling de hartslag van de baby extra in de gaten te houden. Ook is er een kans dat de baby tijdens de bevalling wat meconium in de longen krijgt en hier ziek van wordt. Na de bevalling zal de baby daarom voor langere tijd worden opgenomen om dit in de gaten te houden.

Bel ons altijd direct als het vruchtwater groen, geel of bruin is, of als je twijfelt over de kleur.

uitwendig onderzoek

Het indalen van het hoofdje

Tijdens de laatste controles van de zwangerschap zal je verloskundige vertellen of het hoofdje van je baby is ingedaald. Als je bij gebroken vliezen een ingedaald hoofdje en helder vruchtwater hebt, kun je minstens 24 uur afwachten of je vanzelf weeën krijgt. Als in dat geval je vliezen ’s nachts breken, kun je tot de ochtend wachten met het bellen van je verloskundige. Als het overdag gebeurt, kun je meteen bellen. Na 24 uur is de kans hoger dat je kindje een infectie oploopt in de baarmoeder. Je hebt dan een indicatie om naar de gynaecoloog verwezen te worden. De gynaecoloog zal samen met jou bekijken of het verstandig is om langer af te wachten, of om de bevalling in te leiden.

Als het hoofdje bij de laatste controle nog niet ingedaald was en je vliezen gebroken zijn, is het verstandig om plat te gaan liggen en direct ons te bellen. We komen dan meteen langs. Er is namelijk een kans dat een handje, voetje of een stuk navelstreng langs het hoofdje naar buiten zakt. Als het hoofdje nog steeds niet is ingedaald na het breken van je vliezen, zullen we naar het ziekenhuis gaan, om daar te wachten op indaling.