Baarkruk
Verticaal bevallen
Een bevalling Je kunt ervoor kiezen om te bevallen op een baarkruk. De baarkruk is een kruk zonder rugleuning en met een gat in het midden. Door zittend te bevallen, helpt de zwaartekracht mee tijdens de bevalling. Je partner kan achter je zitten op bijvoorbeeld een stoel, zodat je tussen de weeën door uit kan rusten, terwijl je tegen hem of haar aanleunt.
De voordelen
- Door de zwaartekracht kan de persfase verkort worden
- Je hebt minder kans op een knip
- Je hebt minder kans op een kunstverlossing, zoals een vacuümpomp of keizersnede
- Veel vrouwen hebben minder extreme pijn
- Het zitten kost minder energie dan staan of op handen en knieën zitten tijdens de weeën
- De baarkruk kan ook onder de douche of in bad
- De zwaartekracht helpt bij de geboorte van de placenta
Zijn er ook nadelen?
Sommige vrouwen vinden de baarkruk niet lekker zitten, omdat deze van hout of hard plastic is. Als je niet lekker zit, kan je minder goed ontspannen en dat kan de bevalling belemmeren. Het is daarom altijd verstandig om een voor jou comfortabele houding aan te nemen.
Er wordt vaak gezegd dat bevallen op de baarkruk de kans groter maakt dat je inscheurt. Echter heb je alleen meer kans dat als je scheurt, de huid én spieren scheuren. Je hebt geen hogere kans op scheuren van de kringspier van je anus (een totaalruptuur). Ook is de kans dat je niet inscheurt even groot als bij bevallen in een andere houding. Vaak geneest een scheur beter dan een knip.
Als je kiest voor de baarkruk
Als je op de baarkruk wilt bevallen, kan je dit aangeven in je geboorteplan. Wij begeleiden je hier graag bij. Als je kiest voor een thuisbevalling, vinden wij het fijn als je de wens voor een baarkruk nog eens aangeeft als je ons belt. Wij nemen de baarkruk dan mee. In Ziekenhuis Rivierenland Tiel is er een baarkruk beschikbaar voor poliklinische bevallingen.