Zwanger worden

Een grote wens

Jullie zijn er klaar voor, jullie willen graag ouders worden. Maar waar moet je aan denken als je zwanger wilt worden? Wij helpen je hier graag bij. Hieronder lees je alvast de eerste tips voor het zwanger worden, je kunt je ook aanmelden voor ons kinderwensspreekuur.

Foliumzuur

Als je zwanger wilt worden, raden we aan om direct te start met het slikken van 0,4-0,5 mg foliumzuur per dag. Dit verkleint de kans op afwijkingen bij je kindje, zoals een hazenlip of open ruggetje. Het advies is om te starten vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, zodat het extra foliumzuur voldoende is opgenomen in je lichaam als je zwanger wordt.

Gezonde leefstijl

Gezond leven zorgt ervoor dat je gezond zwanger wordt. Het is dan ook belangrijk om al voor je zwangerschap gezonde keuzes te maken, zoals gezonde voeding, stoppen met roken en eventueel streven naar een gezond gewicht.

Gezond eten

Je zult waarschijnlijk wel eens gehoord hebben dat je als zwangere bepaalde voeding beter niet kan eten. Omdat je niet weet wanneer je precies zwanger wordt, is het belangrijk om deze voedingsmiddelen ook al te vermijden als je zwanger wilt worden. Op deze webpagina van het Voedingscentrum lees je welke dat zijn.

weegschaall

Gezond gewicht

Een gezond gewicht en voldoende beweging zorgt ervoor dat je makkelijker zwanger kunt worden. Ondergewicht en overgewicht kunnen bij zowel mannen, als vrouwen voor zorgen dat je minder makkelijk zwanger wordt. Overgewicht geeft ook extra risico’s tijdens de zwangerschap, zoals een hogere kans op een hoge bloeddruk. Probeer dus voor je zwanger wilt worden dichterbij een gezond gewicht te komen, bijvoorbeeld met behulp van een diëtiste.

Afvallen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden vanwege de afvalstoffen die hierbij vrijkomen in je lichaam.

Geen alcohol

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om stoppen met het drinken van alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat de kans op een miskraam groter is, maar vergroot ook de kans op een kindje met afwijkingen, zoals het foetaal alcohol syndroom (FAS).

Stoppen met roken

Roken is zéér schadelijk voor je ongeboren kindje. Het vergroot de kans op een miskraam, een vroeggeboorte, zuurstofgebrek en hierdoor problemen in de ontwikkeling en groei van je kindje, longproblemen zoals astma bij je kindje en wiegendood. Stoppen met roken in de zwangerschap is vaak erg moeilijk. Je moet hiervoor goed in je vel zitten, maar in de zwangerschap kun je je vaak moe en misselijk voelen, of emotioneler zijn. Stop daarom met roken voordat je zwanger wilt worden.