Tongriem klieven

Een kleine ingreep

Soms heeft een baby een te korte tongriem. Dit is een strak ‘vliesje’ onder de tong. Dit kan in de kraamperiode problemen geven bij zowel het drinken aan de borst, als uit de fles. De tongriem klieven kan dan de oplossing zijn.

Enkele aanwijzingen dat de baby een korte tongriem heeft:

  • De baby laat de borst of fles vaak los
  • Hartvormig puntje van de tong
  • De tong komt niet over de onderlip of onderkaak
  • De baby drinkt luidruchtig of met een klakkend geluid
  • De moeder heeft last van tepelpijn en/of tepelkloven
  • De melkproductie van de moeder komt niet genoeg op gang

Als de tongriem te kort is

Ook voor later kan een korte tongriem gevolgen hebben voor een kind. Zo kan het moeite krijgen met leren praten of bijvoorbeeld het likken aan een ijsje.

Het klieven van een tongriem is een kleine ingreep, die in de meeste gevallen gewoon thuis kan plaatsvinden. Met een sleufsonde (een soort plat lepeltje met een gleufje) wordt de tong iets opgetild, waarna met een klein schaartje een knipje van enkele millimeters in de tongriem wordt gezet. Omdat in de tongriem in de eerste weken nog geen zenuwen groeien, doet het klieven de baby geen pijn. Ook zitten er weinig of geen bloedvaten in, waardoor het meestal nauwelijks bloedt na het klieven.

Als je in de kraamperiode problemen ervaart met voeden en jij of de kraamverzorgster vermoedt een korte tongriem, dan kunnen wij dit voor je beoordelen. Als het nodig is, zal Irene of Lieve de tongriem klieven. Zij zijn hiervoor geschoold.

irene baby tongriem