Hoeveel weken ben je zwanger?

De zwangerschapstermijn berekenen

Het is zover, je bent zwanger! Gefeliciteerd! Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je met ons contact opnemen om de eerste afspraak te plannen. We zullen je dan vragen hoeveel weken je zwanger bent. Maar hoe weet je dat eigenlijk?

Je menstruatiecyclus bijhouden

Vanaf de start van je kinderwens, is het handig om je cyclus bij te houden. Deze start op de eerste dag van je nieuwe ongesteldheid en eindigt de dag voor de volgende ongesteldheid. Bij de meeste vrouwen duurt de cyclus ongeveer 28 dagen. Rond de 14e dag vindt dan de eisprong plaats. Als je zwanger wilt worden, kun je het beste vrijen in de dagen rondom de eisprong. Zodra je volgende ongesteldheid uitblijft, kun je een zwangerschapstest doen. Als je de weken telt vanaf je laatste ongesteldheid, weet je hoeveel weken je zwanger bent.

Als je cyclus niet regelmatig is

Sommige vrouwen hebben geen regelmatige cyclus, of zijn zwanger geworden tijdens het gebruik van anticonceptie. In dat geval is het wat lastiger om te bepalen hoeveel weken zwanger je bent. Als we vermoeden dat je minstens 7 weken zwanger bent, kunnen we met een echo kijken hoe groot je kindje is.

echo intacte zwangerchap

Als we vermoeden dat je minder dan 7 weken zwanger bent, wachten we enkele weken met het maken van een echo. Wil je toch graag eerder iets meer duidelijkheid? Dan kun je een bloedonderzoek laten doen, waarbij we de hoeveelheid beta-hCG in je bloed meten. Deze hoeveelheid geeft een indicatie over hoeveel weken je zwanger bent.

Neem contact met ons op

Als je erachter bent gekomen dat je zwanger bent, kun je direct contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch op 0344-627257 of via het aanmeldformulier. We plannen dan een intakegesprek, of indien nodig eerst een afspraak om te bekijken hoever je zwanger bent.